Shiatsu
De letterlijke vertaling van het Japanse woord ‘Shiatsu’ is ‘vingerdruk’. Met name het woord ‘druk’ is waar Shiatsu voor een groot deel om draait. Er wordt namelijk gemasseerd door middel van fysieke druk van bijvoorbeeld de handpalm of de duim van de Shiatsu-gever op specifieke plekken op het lichaam (de energiebanen of meridianen) van de shiatsu-ontvanger.
Shiatsu is van oorsprong ontstaan in het Verre Oosten (China en Japan). In de Oosterse filosofie die aan Shiatsu ten grondslag ligt, wordt alles gezien als een vorm van energie of universele levenskracht. In het Japans noemt men deze energie ‘Ki’ en in het Chinees ‘Qi’.
Het doel van Shiatsu is om deze Ki in balans te houden of te brengen. Als deze balans er namelijk is dan is het lichaam in staat om gezond te blijven en zich voortdurend aan te passen aan veranderende omstandigheden binnen en buiten het lichaam (klimaat, omgeving, voedsel, etc.). Daarnaast is een lichaam dat in balans is, in staat om zelfherstellend te zijn en dus mogelijke klachten zelf weg te nemen.
Shiatsu is van origine preventief bedoeld en om te voorkomen dat iemand ziek zou kunnen worden. Shiatsu is daarnaast ook heel goed toepasbaar om bestaande klachten weg te nemen. Klachten die door middel van Shiatsu behandeld kunnen worden zijn bijvoorbeeld:
• Emotionele onevenwichtigheid (zoals rusteloosheid, stress, slapeloosheid en angst)
• Migraine of ander soorten hoofdpijn
• Rugpijnen en stijfheid in de nek en schouders
• Menstruatiepijnen en overgangsklachten
• Spijsverteringsproblemen (zoals obstipatie of diarree)
• Gewricht- en spierklachten (zoals slijmbeurs, kniepijnen of een tennisarm)
Ook wordt er vaak voor Shiatsu gekozen omdat het meestal zeer rustgevend en ontspannend is en als zeer prettig ervaren wordt.
Shiatsu werkt ook heel goed bij (kleine) kinderen en tieners. Zo kan shiatsu bij drukke kinderen vaak rust brengen en kan het tieners helpen bij onzekerheid en andere verschijnselen welke kunnen ontstaan in de pubertijd.